PROJEKT BUDOWLANY SŁODOWNI W STRZEGOMIU

Inwestor: Viking Malt Sp. z o.o.

Zakres opracowania: Projekt budowlany

Powierzchnia zabudowy: 2086 m2

Powierzchnia użytkowa: 1990 m2

Funkcja: Budynek produkcyjno-magazynowy

Lokalizacja: Strzegom, woj. dolnośląskie

Naturalnym procesem rozwoju każdego przedsiębiorstwa jest coraz większa ekspansja rynku, a co za tym idzie zwiększenie produkcji. Do tego celu potrzebna jest optymalizacja przestrzeni do pracy, przeprowadzania kolejnych procesów produkcyjnych i technologicznych oraz magazynowania.

Przychodzi taki moment, kiedy obecna powierzchnia budynku nie pozwala już na zwiększenie działań i należy ją rozbudować. Ze zleceniem na projekt budynku produkcyjno-magazynowego przyszła do nas firma Viking Malt sp. z o.o.

Viking Malt na co dzień zajmuje się produkcją słodów głównie dla branży piwowarskiej, co wiąże się z zachowaniem właściwych warunków w procesie produkcyjnym oraz określonymi wymogami technologicznymi. Do tego należało wziąć pod uwagę ograniczenia terenu w postaci sąsiedztwa siedziby firmy z torami kolejowymi. Zadaniem biura architektonicznego Owczarek Bywalec Architekci Sp. z o.o. było stworzenie nowego projektu budowlanego słodowni.

Co znalazło się w projekcie budynku produkcyjno–magazynowego dla Viking Malt?

Dla zleceniodawcy najważniejsze było stworzenie optymalnej przestrzeni produkcyjnej na ograniczonych zasobach terenowych z uwzględnieniem dogodnego dojazdu dla pojazdów ciężarowych.

Nasi architekci opracowali projekt budynku słodowni o funkcjach konfekcjonowania, magazynowania i wywóz gotowego towaru. Gotowy projekt został powiązany z istniejącą już linią produkcyjną. Jednocześnie przeprojektowaliśmy układ komunikacyjny wokół słodowni tak, aby ułatwić pracę ochronie całego obiektu oraz umożliwić bezproblemowy załadunek ciężarówek.

Cieszymy się, że nasze biuro architektoniczne z Wrocławia pomogła w niewielkim stopniu firmie Viking Malt Sp. z o.o. w dalszym rozwoju firmy.

error: