PROJEKT BUDOWLANY DOMU JEDNORODZINNEGO II, PODLASIE

Projekt: 20211108

Zakres opracowania: koncepcja

Powierzchnia użytkowa: 150 m2

Funkcja: mieszkalna - dom jednorodzinny wolnostojący

Lokalizacja: Podlasie

Projekt obiektu mieszkalnego stanowi interpretację tradycyjnej zabudowy województwa podlaskiego i przełożenie jej na nowoczesny język architektury. Budynek nawiązuje do tradycyjnego układu obiektów na działce, o charakterystycznym szczytowym ustawieniu do drogi we wsi typu szeregówka. Występuje nawiązanie do podłużnego zestawienia ze sobą obiektów o różnej funkcji na wąskich, długich działkach typowych dla danego rejonu.

Opracowanie obejmuje dom jednorodzinny przeznaczony dla czteroosobowej rodziny województwa podlaskiego o nieprzekraczającej powierzchni użytkowej 150 m2. Dodatkowo zaprojektowano garaż połączony z główną mieszkalną częścią obiektu. Obiekt projektowany na minimalnej modelowej działce, umożliwiającej prawidłowe i wygodne użytkowanie obiektu.

Wejście do części mieszkalnej oraz wjazd do przyległego garażu zlokalizowane zostały w bocznej, podłużnej elewacji budynku od strony podwórka tak, jak w historycznym układzie. Przed wejściem utworzone zostało przedpole. Pomiędzy szczytem budynku a drogą zorganizowany został przedogródek z kwitnącą roślinnością. W obu ustawionych szczytowo bryłach został zastosowany symetryczny, dwuspadowy dach o kącie nachylenia 45 stopni. Szczyt bryły od strony ulicy został podkreślony delikatnym wysunięciem jako nawiązanie do historycznych pulpitów, które tworzyły charakterystyczny podział na ścianę i szczyt.

W projekcie zastosowana została drewniana okładzina elewacyjna impregnowana poprzez opalanie charakterystyczna dla rejonu Podlasia. W tradycyjnym budownictwie stosowano bardzo różnorodne ułożenia deskowania, które w projekcie zostały przełożone na pionowy układ desek na jednej z brył oraz poziomy układ na drugiej oraz rozróżnienie szerokości desek (10 i 15 cm). Odnosząc się do kolorystycznego podkreślania tradycyjnych ganków wejściowych, w podcieniach użyte zostało drewno o jasnej, ciepłej barwie.

Parter budynku stanowi część dzienną część wspólną mieszkańców oraz zgodnie z konkursowym założeniem projektowym pokój gościnny, który poprzez umiejscowienie na połączeniu brył w prosty sposób może zostać zaadaptowany jako domowe biuro.

W sercu domu zaprojektowano jadalnię, która otwiera się jako wysoka przestrzeń dwukondygnacyjna. W odniesieniu do wartości kulturowych do projektu zaimplementowany został tradycyjny piec w symbolicznej formie kominka, zlokalizowany na głównej osi, widoczny od momentu samego wejścia do domu. Poziom poddasza został zaaranżowany jako prywatna część mieszkalna z ciągiem komunikacyjnym przyległym do dwukondygnacyjnej przestrzeni ponad jadalnią.

Ze względu na założenie konkursowe: zaprojektowane domy mają być́ propozycją dla rodzin o średnich dochodach i umiarkowanej zdolności kredytowej, podjęta została decyzja o podzieleniu założenia na dwie bryły i zlokalizowaniu części prywatnej (pokoje i sypialnia) na poddaszu użytkowym jednej z nich. Ogranicza to w znacznym stopniu koszty budowy, utrzymania i eksploatacji oraz wielkość działki.

error: