OSIEDLE WIELORODZINNE, CIEPLICE

+
Inwestor: „RADEX” Developer Sp. z o.o., Sp.K.
Projekt: 11.2015-02.2016
Zakres opracowania: koncepcja architektoniczna, projekt budowlany, projekt wykonawczy, pozwolenie na budowę
Powierzchnia zabudowy: 830 m2
Powierzchnia użytkowa: 1403 m2
Funkcja: Budynek wielorodzinny
Lokalizacja: Cieplice, Jelenia Góra
Realizacja: Inwestycja w realizacji, planowane ukończenie 2018

W uzdrowiskowej miejscowości górskiej zaprojektowano dwa jednakowe budynki wielorodzinne o czterech kondygnacjach naziemnych i jednej podziemnej. Założenie na działce zbliżonej do kształtu prostokąta, z kierunkiem spadku terenu działki z południa na północ, daje mieszkańcom piękny widok na pas Karkonoszy i Karkonoskiego Parku Narodowego.

 

Budynki zaprojektowano z wejściami od strony północnej i przeważającą ilością tarasów oraz balkonów od strony południowej co pozwala na doskonałe doświetlenie wnętrz zaprojektowanych mieszkań.

Na terenie usytuowano 44 miejsca postojowe w tym miejsca dla osób niepełnosprawnych umiejscowione niedaleko wejść do budynków. Udogodnieniem jest rampa przystosowana dla osób niepełnosprawnych, natomiast dojście do budynku jest poprzez schody terenowe. Od strony południowej, w narożniku pomiędzy budynkami usytuowano plac zabaw o kształcie trójkąta. Z tego miejsca rozpościera się piękny widok na pobliską naturę.

 

Budynki zaprojektowane zostały na  rzucie nieregularnego i rozrzeźbionego prostokąta z dachem dwuspadowym, symetrycznym. Elewacja wykończona tynkiem w części parteru i w pionowym pasie między oknami w formie boniowania, w części ostatniej kondygnacji i ściany zewnętrznej klatki schodowej w formie imitacji cegły.

 

Beże i brązy zastosowane na elewacjach wpisują się w otaczający krajobraz i otaczającą zabudowę – w najbliższym sąsiedztwie znajdują się budynki w kolorach białych, beżowych i brązowych z dachami dwuspadowymi i płaskimi. Komunikacja wewnątrz obiektów odbywa się poprzez klatkę schodową oraz windę hydrauliczną. W budynku  (A i B) zaprojektowano 21 lokali mieszkalnych na poziomie parteru, I piętra, II piętra i III pietra, komórki lokatorskie przynależne do każdego mieszkania zlokalizowano w piwnicy, a pomieszczenia techniczne i pomocnicze zlokalizowane na parterze, piwnicy i III pietrze.

 

Ideą która przyświecała od samego początku, od etapu koncepcji, było jak największe wykorzystanie walorów przyrodniczych i krajobrazowych tego miejsca, oraz wpisanie się w istniejącą tkankę mieszkaniową pokazując przy tym nutę nowoczesności z myślą o rozwijających się na tym osiedlu przyszłych pokoleniach.

OSIEDLE WIELORODZINNE, CIEPLICE
OSIEDLE WIELORODZINNE, CIEPLICE
OSIEDLE WIELORODZINNE, CIEPLICE
OSIEDLE WIELORODZINNE, CIEPLICE
OSIEDLE WIELORODZINNE, CIEPLICE
Do góry